breakfast-g1b0585558_1280

Pokarmy do jedzenia dla diety cukrzycowej.

Zielone liściaste warzywa

Zielone, liściaste warzywa dostarczają niezbędnych witamin, minerałów i składników odżywczych. Dodatkowo w niewielkim stopniu wpływają na poziom cukru we krwi. Dieta 1200 kcal ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy i enzymów trawiących skrobię w zielonych warzywach liściastych czyni je korzystnymi dla pacjentów z cukrzycą.

Wśród zielonych warzyw liściastych znajdują się m.in

  • szpinak
  • Zieloni Collarda
  • Jarmuż
  • Kapusta
  • liście amarantusa
  • Liście kozieradki
  • bok choy

Pełne Ziarno

W porównaniu do rafinowanych białych ziaren, pełne ziarna mają wyższy poziom błonnika i więcej minerałów. Osoby z cukrzycą powinny spożywać dietę bogatą w błonnik, ponieważ błonnik spowalnia proces trawienia. W rezultacie składniki odżywcze są wchłaniane wolniej, co pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.

W porównaniu z białym chlebem i ryżem, pełnoziarnista i inne produkty pełnoziarniste mają niższy indeks glikemiczny (IG). W konsekwencji dieta ma mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi.

Włącz te produkty pełnoziarniste do swojej diety cukrzycowej: 

  • Chleb pełnoziarnisty
  • brązowy ryż
  • Żyto
  • Gryka
  • Komosa ryżowa
  • Proso
  • Makaron pełnoziarnisty

Białko

Ciało wykorzystuje białko do wzrostu i naprawy. Dlatego większość diet bogatych w białko nie ma bezpośredniego wpływu na poziom cukru we krwi.

  • Ryba
  • Jajka
  • Kurczak lub indyk bez skóry, chude mięso
  • Orzechy i nasiona
  • Suszona fasola i trochę grochu, takie jak ciecierzyca i groszek łuskany

Mleczarnia

Produkty mleczne, takie jak mleko beztłuszczowe lub niskotłuszczowe lub mleko bez laktozy, jeśli masz nietolerancję laktozy, jogurt i maślanka.

Owoce

Dieta cukrzycowa jest niezbędna. Jeśli spożywasz owoce jako zdrową przekąskę lub jako składnik pełnowartościowego posiłku, nie powinno być żadnych problemów. Jednak zaczyna być problem, jeśli jesz owoce tylko na posiłek lub spożywasz ich dużo.

Niektóre owoce mają więcej cukru niż inne, więc wybór owoców o obniżonej zawartości cukru może pomóc w osiągnięciu docelowego poziomu cukru we krwi.

Owoce o mniejszej zawartości cukru to:

  • Truskawki
  • Pomarańcze lub mandarynki
  • Jeżyny
  • Brzoskwinie
  • Kantalupa
  • Maliny

zdrowe tłuszcze

Zdrowe tłuszcze wspierają zdrowie serca i dają uczucie sytości. Wśród nich są

  • Awokado
  • Nieprzetworzone masło orzechowe (niesłodzone)
  • Orzechy
  • Oliwa z oliwek
  • Posiew